Arhiv novic

Tukaj so vam na voljo sporočila s področja povezovanja življenjskih prostorov in ohranjanja biotske raznovrstnosti ter novice o aktivnostih Platforme za ekološko povezanost, Iniciative za ekološki kontinuum ter projekta Econnect. Največ novic je na voljo v angleščini, nekatere pa si lahko preberete tudi v glavnih štirih alpskih jezikih - slovenščini, nemščini, italijanščini ter francoščini. Za ogled novic v drugih jezikih kliknite desno zgoraj. Spletne strani trenutno ne aktualiziramo.

19.03.2014

Neukročene Alpe

Poročilo o stanju populacije medveda v pokrajini Trento za leto 2013 je pripravljeno. V njem imamo prvič tudi vpogled v "ljubezensko življenje" te živalske vrste. Sicer pa je medved dobil novega sopotnika, volka, a ta je v Švici padel v nemilost.

19.02.2014

Kolikšna je cena trave?

Alpske gore, reke, planine, drevje - vse je skupno dobro in vsem na voljo, brezplačno. Ena od študij je pokazala možnosti, kako izračunati vrednost habitata, in katere omejitve se pri tem pojavijo.

19.02.2014

Podnebne spremembe krepijo populacijo kozoroga

Rastoče temperature imajo na "kralja alpskih gora" tudi pozitiven učinek, ugotavlja ena od švicarskih študij. A kozorogu se povsod ne godi dobro. V Savoji je bilo odstreljenih okoli 200 živali, načrtujejo pa, da se bo odstrel nadaljeval spomladi 2014.

13.12.2013

Države proti tehnologiji hidravličnega drobljenja na območju Bodenskega jezera

Države ob Alpskem Renu so povsem enotnega mnenja, da je pitna voda dragocenejša od zemeljskega plina, zato so oblikovale jasno stališče glede pridobivanja morebitnih virov zemeljskega plina z uporabo postopka hidravličnega drobljenja (t. i. fracking).

13.11.2013

Skupaj za zaščito volka

Naravni parki, muzeji, univerze in regije so pripravili vsealpski projekt, ki naj bi zaščitil volka in izboljšal sožitje človeka z volkom. V nadaljevanju o projektu Volk v Alpah/Wolf in the Alps.

13.11.2013

Novi organizaciji za Alpe

Z jesenskim časom prihajata nova platforma za varstvo Alp Club für Alpenpioniere in avstrijska podružnica okoljevarstvene organizacije Mountain Wilderness. V nadaljevanju kratka predstavitev novih alpskih organizacij in njunih ciljev.

22.10.2013

Zelena luč za projekt greenAlps

Alpe so območje z izredno bogato in učinkovito biotsko raznovrstnostjo. To potrjujejo številne raziskave, iz katerih pa izhaja tudi to, kaj bi morali storiti, da bi tako raznovrstnost zavarovali in jo spodbujali. Kljub temu pa tako politika kot izvajalci teh spoznanj še vedno ne upoštevajo povsod - in to je točka, kjer se začne greenAlps. Gre za projekt, ki raziskuje in analizira rezultate, dosežene v tekočih in že končanih evropskih projektih, jih obdeluje ter zagotavlja njihovo dostopnost za ključne deležnike na regionalni, nacionalni in mednarodni ravni. Namen projekta je izboljšati okvirne pogoje za uveljavitev trajnostne in učinkovite evropske okoljske politike varstva in ohranjanja narave na območju Alp.

24.09.2013

Voda: vir življenja in hkrati dobička

Kmetijstvo želi namakati, energetska podjetja želijo proizvajati električno energijo, okoljska združenja rešiti ribe, smučarske destinacije zasneževati smučišča, sosed pa bi rad bazen na svojem vrtu napolnil s čisto vodo. Boj za vodo, omejeni naravni vir, povzroča pri doseganju zastavljenih ciljev konflikte, ki jih s sektorskimi rešitvami ni mogoče razrešiti.

24.09.2013

Kjer je veliko vode, je veliko tudi elektrine energije

Količine vodne energije, ki jih izvažajo alpske države, so velike. Dobički gredo v roke distribucijskim koncernom, stroški pa so v škodo celotne družbe in seveda narave.

24.09.2013

Vodna energija ali varstvo narave?

Obstaja veliko načinov, kako se lotiti konfliktov, do katerih prihaja zaradi rabe vode. V nadaljevanju navajamo pet primerov z alpskega območja.